Design, duurzaamheid en keuzevrijheidLees meer
Bekijk de 3d-voorstelling en neem een kijkje in het fantastische woonconcept Kubusvilla. Stap naar binnen, dwaal rond in het huis, geef uw meubels in gedachten vast een plekje en fantaseer over uw woontoekomst: Kubusvilla maakt deze droom werkelijkheid!
De waterwarmtepomp in uw Kubusvilla ontrekt warmte van zonne-energie die in de grond wordt opgeslagen en gebruikt dit om het huis te verwarmen.
 
Vanaf de eerste dagen van de lente, als het aardoppervlak begint te ontdooien, tot hoog zomer, als de stralen van de middagzon diep in de bodem dringen, wordt ondergrondse warmte opgebouwd. Als in de herfst de bladeren vallen, is er genoeg energie in de bodem opgeslagen om uw huis ook tijdens een extreem koude winter te verwarmen. Hoe dat in zijn werk gaat? Deze warmte wordt vanuit de grond naar de warmtepomp overgebracht. Een mengsel van water en milieuvriendelijke antivriesoplossing circuleert door een gesloten lus, neemt thermische energie vanuit de aarde op en brengt dit naar de warmtepomp.

 
Op die manier wordt de warmte vanuit de grond wordt samengebald en omgezet in warmte van hoge kwaliteit. Deze warmte komt dan via de activering van de betonkern van de klimaatvloeren en de boiler in uw huis. Als het in uw Kubusvilla op een bepaald moment te warm wordt, kan hetzelfde systeem gebruikt worden om het huis te koelen en de warmte weer af te voeren in de grond.
 
Er is energie nodig om de lage temperatuur-energie uit de bodem naar een hoger niveau te brengen. Omdat de benodigde energie later is dan de geleverde energie dragen warmtepompen bij aan een grote vermindering van de CO2-uitstoot. Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (geleverde energie gedeeld door gebruikte energie) en bereikt normaal gesproken waarden van 4,0 tot 4,6. De warmtepomp van Kubusvilla is de NIBE F1145 10PC van NIBE Energietechniek in combinatie met een VPB300 boiler (300 liter). Bij toepassing van deze water/water warmtepomp is een zeer hoog rendement haalbaar, namelijk een COP van 5! Dankzij dit hoge rendement levert deze warmtepomp een substantiëe kostenbesparing op. In combinatie met de boiler, die ook weer apart kan worden aangesloten op de zonnecollectoren op het dak, kan de warmtepomp ook warm tapwater leveren.
 
Terug naar 'Energiezuinig'